‘’Mavi Yeşil Danışmanlık ilk Türk ADR yazılımına patent aldı. Şirket haziran ayında da ilk yerli kimyasal güvenlik bilgi formu yazılımını piyasaya sunmayı planlıyor. ‘’

Geçen yıl yüzde 60’ı yabancı müşteri kaynaklı olmak üzere ciroda yaklaşık 1,5 katı büyüme gerçekleştiren Mavi Yeşil Danışmanlık, geliştirdiği yazılım projeleri ile de müşterilerinin ithal aldığı hizmetleri yerli olarak sunmaya başladı. Mavi Yeşil, ilk Türk ADR yazılımına patent aldı. Şirket, ilk yerli kimyasal güvenlik bilgi formu yazılımını da haziran ayında piyasaya sunmaya hazırlanıyor.

Mavi Yeşil Danışmanlık; Türk REACH yönetmeliği kapsamında Türkiye’ye kimyasal satışı yapan firmalar tarafından Kimyasalların Kaydı Değerlendirilmesi İzni ve Kısıtlanması (KKDİK) mevzuatının uygulamaya başlanmasıyla yurtdışı müşterileri portföyünü zenginleştiriyor. Bursa merkezli ve Gebze’de şubesi ile faaliyet gösteren firma, uluslararası ilk girişimini iki yıl önce İspanya’dan başlattı. Mavi Yeşil Danışmanlık; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘’kayıt yok, pazar yok ‘’ sloganı ile yürürlüğe koyduğu Türkiye’ye kimyasal satışı ( Türk REACH) yönetmeliği çerçevesinde İspanya’ya açtığı ofis ile Türkiye’nin Avrupa adına tek temsilcisi unvanıyla hizmetini sürdürüyor. Mavi Yeşil Danışmanlık firma sahibi Makbule ÇETİN  ‘’ Türk REACH yönetmeliği kapsamında, Türkiye’ye kimyasal satan tüm ülkeler Türkiye’ye kayıt yaptırmadan satış yapamıyor. 2019 yılında İspanya’da açtığımız ofis ile 2019 ve 2020 yılında İspanya başta olmak üzere, Almanya, Slovenya, Avrupa’da sektöründe öncü firmaları müşterimiz portföyümüze kattık. Ayrıca Çin, Hindistan, Kore’den de müşterilerimiz oldu’’ dedi.

Kimyasal Güvenlik Bilgi Formunun da yerli yazılımını yapmaya hazırlandıklarının bilgisini veren Makbule Çetin, ‘’Türkiye’deki yazılım şirketlerinin bu konuda yurtdışı menşeli hizmet veriyor ve dolayısıyla ücretleri yüksek. Firma olarak, bu konuda data ve altyapıya sahibiz. Haziran ayında Türk kimyasal güvenlik bilgi formu yazılımını piyasaya sürmeyi hedefliyoruz. Patent başvurusunu da yapacağız’’ diye konuştu. Öte yandan, verdileri kimyasalların kayıt edilmesi hizmetini de kendilerinin geliştirdiği yazılım ile rekabette avantajı yakaladıklarını söyleyen Çetin, ‘’ Müşteri süreçlerini takip etmek, daha izlenebilir kılmak için geliştirdiğimiz yazılım üzerinden hizmet veriyoruz’’ dedi.

Ocak  itibari ile Türkiye için Yük Taşıma Kaydı Bildirimi uygulamasının devreye alındığından da bahseden Makbule Çetin, ‘’ Tehlikeli veya tehlikesiz madde olması fark etmeksizin, yükü nereden alıp nereye götürüldüğünün e-devlet üzerinden bildirilmesi zorunluluğu başlatıldı. Mavi Yeşil Danışmanlık olarak ‘ten beri kullandığımız bu konu ile alakalı bir yazılımımız mevcuttu. Söz konusu zorunlulukla beraber bu yazılımı e-devlet ile entegre ettik. Kullanıcılarımız yüklerini bizim uygulamamız kanalıyla    e-devlete otomatik olarak bildirmiş oluyor.  Yılı içinde yazılımın patentini  de aldık ve İlk Türk ADR yazılımı patentine sahip olduk’’ dedi. Hali hazırda 100’ün üzerinde müşteri portföyüne sahip olduklarını kaydeden Çetin, ‘’ Avrupa’da ivme yakaladık. ABD’de düzenlenen ilk uluslararası sempozyuma da tek Türk firması olarak katıldık’’ dedi.